enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
13,4726
EURO
15,2894
ALTIN
793,64
BIST
2.011,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzincan
Karla Karışık Yağmurlu
1°C
Erzincan
1°C
Karla Karışık Yağmurlu
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
-1°C
Pazartesi Çok Bulutlu
0°C
Salı Karla Karışık Yağmurlu
1°C
Çarşamba Karla Karışık Yağmurlu
0°C

Peynirleri Doğal Soğuk Hava Deposu Mağaralarda Saklıyorlar

Peynirleri Doğal Soğuk Hava Deposu Mağaralarda Saklıyorlar
REKLAM ALANI
17.08.2020
0
A+
A-

 

Muzaffer Koşan

Erzincan’ın Kemah ilçesi Ayranpınar köyü sakinleri ve çevre köyler yaz aylarında yaptıkları tulum peynirlerini doğal soğuk hava deposu olan mağarada Ekim ayına kadar saklıyorlar.

Erzincan’a 61 kilometre uzaklıkta bulunan Kemah ilçesine bağlı Ayranpınar köyü sakinleri, peynirlerini soğuk hava deposu olarak köylerinde bulunan buz mağaralarında muhafaza ediyorlar. Eski zamanlardan beri Erzincan’a 61 kilometre uzaklıkta bulunan buz mağaralarını soğuk hava deposu olarak kullanan Kemahlılar, çuvalların içine koydukları peynirlerini ekim ayına kadar bekleterek, kışın tüketmek üzere muhafaza ediyorlar.

Ayranpınar Köy Muhtarı Ümit Gölebatmaz: “Köyümüzde hayvancılık yapıyoruz. Nisan ayında başlayarak peynir yapımına tulumlara basarak getirip burada doğal soğuk hava deposuna koyuyoruz. Yine çevre köylerden de aynı şekilde tulumlar gelir bize teslim ederler. Biz getirir buraya koyarız. Defterlere not alırız. Ekim ayında da haftasında yada 15’inde tekrar teslim ederiz. Burası 200 yıllık bir geçmişi var. Biz daha ilerisini bilmiyoruz. 200 yıllık olarak biliyoruz. O zamanlardan keşfetmişler. Tulumlarımızı buraya koyarız. Dışarıda sıcaklık ne kadar çok olursa içerde de soğukluk o kadar çok oluyor. Öyle bir özelliği var. Kışında dışarı ne kadar soğuk olursa depo o kadar sıcak oluyor. Önceki yıllarda buraya 40 ton tulum koyuluyordu. Şuan da hayvancılık çevre köylerde de biraz azaldığından bir de suni depolar çıktığından dolayı soğuk hava depoları şimdi tonaj düştü. Bizim buranın peynirinin ayrı bir rehası oluyor. Çok ayrı bir tadı oluyor. Bir anda dondurmadığı için, havanın durumuna göre sakladığı için çok güzel bir rehası oluyor peynirimizin” dedi.

Köy Sakini Zihni Saydam: “Ben de uzun yıllardır köyde bulunduğum müddetçe bu doğal mağaramızda gelen peynirleri muhafaza ediyoruz. Özelliğini ve güzelliğini kaybetmeden ayrı bir tat reha veriyor. Bütün komşularımız köy civarında ki komşularımız bizim burayı tercih ediyorlar. Normal dolaplar peyniri bozduğu için yine bizim gelip mağaraya koyuyorlar ve Ekim ayının 15’inden sonrada listeye göre kaç tane peynir konmuşa, kaç tane deri konmuşsa onları alıp götürüyorlar” diye konuştu.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.